top of page

У 2015 році місто Жмеринку було обрано для впровадження пілотного проекту «Plan Z»

У 2015 році місто Жмеринку було обрано для впровадження пілотного проекту «Plan Z: пілотна трансформація культурної сфери звичайного українського міста».

З липня 2015 року експерти з питань культурної політики працюють у місті, вивчаючи Жмеринку та визначаючи перспективи її розвитку. Велику підтримку щодо впровадження даного проекту надає міський голова Жмеринки Кушнір Анатолій Петрович. На питання чому одним з пріоритетів розвитку громади та міста Жмеринки вибрано культуру, пане Кушнір відповів: "Цей проект - великий крок уперед для всієї територіальної громади, який дозволить розвивати та будувати свій культурний потенціал, виховувати в людині громадянина, його свідомість та гідність. Впевнений, що разом із громадськістю міста, ми докладемо усі зусилля, щоб максимально використати всі можливості для покращення іміджу Жмеринки на національному та міжнародному рівні". Проект відбувається за сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини та Гете інституту в Києві. У рамках Третього модулю 18-19 листопада 2015 року відбудуться семінари-тренінги, зустріч із вірменським режисером Карлосом Мурад’яном в рамках проведення, квести для всіх верств населення з метою вивчення власного міста, велики проект з трансформації приміщення басейну, відбір талантів для фінального проекту, що відбудеться 27 грудня 2015 року. Найголовнішою подією листопада стане підписання Меморандуму по приєднанню міста Жмеринки до Всеукраїнської платформи інтеркультурних міст. Програма ініціюється Радою Європи та відкриває багато цікавих перспектив для розвитку міста не лише в гуманітарній сфері.

Спілкуючись із ініціаторами проекту Іриною Френкель – радником міського голови з питань культурної політики міста Вінниці, науковим співробітником Українського центру культурних досліджень (м. Київ) та Ярославом Мінкіним, незалежним експертом з питань культурної політики ми зрозуміли необхідність реалізації такого проекту в Україні саме в маленьких містах. «Маленькі міста України є найчисельнішою по кількісному складу, групою міст, значна частина з яких – це адміністративні центри районів. З малими містами пов’язане життя понад 22 мільйонів осіб. Враховуючи процеси децентралізації та курс на європейську інтеграцію, ми повинні в першу чергу звернути увагу на маленькі міста України та допомогти:

- Розробити основну ідею – Куди ми ідемо в своєму розвитку?

- Визначитись із ресурсами розвитку – якими засобами або за який кошт ми це будемо робити?

- Навчити людей працювати в нових умовах – які механізми ми повинні використовувати?

Саме коли ми об’єднаємо громаду для виконання цих цілей, коли ми зможемо налагодити діалог між владою та мешканцями, громадським та комерційними секторами, тоді ми отримаємо результат, який має місто Вінниця на сьогодні. Шлях не буде простим. Але результати будуть відчутні всіма».

Програма заходів, що презентована нижче обіцяє насичені на події дні: середу та четвер. Тому запрошуємо бажаючих взяти участь у тернінгах, квестах та соціально-мистецькому проекті «Maybe/Може бути». Окрім цього 18 та 19 листопада відбудуться прослуховування колективів великих та малих форм і солістів. Вік учасників не обмежений. Тому уважно читайте програму.


«Як знайти родзинки у своєму рідному місті»

Квест з картування культурних ресурсів


18 листопада, о 16:00, біля Жмеринської міської ради розпочнеться Квест «Як знайти родзинки у своєму рідному місті».

Протягом 2 годин всі бажаючі долучаться до дослідницького проекту «PlanZ» та в ігровій формі зможуть дослідити культурний ландшафт міста, ідентифікувати наявні творчі ресурси та соціальні групи, розібратися у зв’язках між ними та розповісти про місця, якими може пишатися затишне українське місто.

Хоча науковці й називають це картуванням культурних ресурсів, сам квест «Як знайти родзинки у своєму рідному місті» є своєрідною інтелектуальною грою для мешканців та гостей Жмеринки. Тому попередня реєстрація на нього не потрібна. Приходьте й приводьте своїх друзів – будемо робити Жмеринку більш помітною для Світу!

Допомагають організувати квест – спеціалісти громадської організації «Культурний діалог» (Кременчук).

Квест пройде в рамках дослідницького проекту «PlanZ: пілотна трансформація культурної сфери звичайного українського міста», який реалізується спеціалістами у сфері регіональних культурних політик під егідою Goethe Institute Kyiv за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. Головне завдання проекту - створити основу для змін через використання нових методів та інструментів з перетворення культурного ландшафту міста.


Картування талантів «Відкрий Жмеринку Світу!»


18 та 19 листопада в Жмеринці відбудеться відбір учасників для участі в концертній програмі захоплюючого міського фестивалю Жмеринки, на який з’їдуться гості з різних куточків України. Відбіркові тури для творчих особистостей, професійних та аматорських колективів та просто цікавих людей відбудуться в Будинку науки і техніки 18 листопада з 19:00 до 21:00. У прослуховуванні беруть участь великі колективи, та 19 листопада , з 20:30 до 22:00 у Центр позашкільної роботи. У прослуховуванні беруть участь солісти та колективи малих форм. Попередня реєстрація не потрібна – просто приходьте й запрошуйте інших! Організатори мають на меті зібрати й презентувати Світу найкращі місцеві таланти, які можуть стати діючими особами у процесі культурної трансформації Жмеринки. Глядачі, що прийдуть до глядацької зали можуть підтримати конкурсантів, віддавши свій голос за того чи іншого виконавця або колектив.

Картування талантів та міський фестиваль в Жмеринці пройдуть в рамках дослідницького проекту «PlanZ: пілотна трансформація культурної сфери звичайного українського міста», який реалізується спеціалістами у сфері регіональних культурних політик під егідою GoetheInstituteKyivза підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. Головне завдання проекту - створити основу для змін через використання нових методів та інструментів з перетворення культурного ландшафту міста.



Соціально-мистецька акція «Maybe/Може бути»


19 листопада, з 16:00 до 18:00 в приміщені не функціонуючого міського басейну Жмеринки відбудеться соціально-мистецька акція «Maybe/Може бути».

Ідея акції полягає у обговоренні занедбаності басейну, як публічного спортивно - оздоровчого комплексу, та пошуку творчого імпульсу для його відродження.

В рамках мистецької акції відбудеться тренінг для громадських активістів з ревіталізації (відродження) закинутих будівель на прикладі трансформації не функціонуючого басейну міста Жмеринка. Головною родзинкою акції стане аудіовізуальна інсталяція, яка буде спроектована прямо на дно басейну.

Ініціаторами мистецької акції виступає Лабораторія Актуальної творчості (Вінниця) та громадська ініціатива «Культурний Діалог» (Кременчук).

Соціально-мистецька акція відбудеться в рамках дослідницького проекту «PlanZ: пілотна трансформація культурної сфери звичайного українського міста», який реалізується спеціалістами у сфері регіональних культурних політик під егідою Goethe Institute Kyiv за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. Головне завдання проекту - створити основу для змін через використання нових методів та інструментів з перетворення культурного ландшафту міста.



Вірменський режисер в гостях у кіноклубу

«Дванадцять стільців»


19 листопада з таємним візитом Жмеринку відвідає вірменський режисер Карлос Мурад’ян, засновник громадської ініціативи «ForumTheatre» (Єреван).

Він закінчив Єреванський інститут театру і кіно і є одним з найбільш помітних кіноакторів нового покоління. Водночас з цим у якості театрального режисера Карлос працює з соціальними та мистецькими практиками, впроваджуючи технології «форум театру» та театру пригнічених, щоб виявляти, переосмислювати та вирішувати конфлікти у суспільстві.

У 19:00. в рамках засідання кіноклубу «Дванадцять стільців» в приміщені Жмеринської міської ради або біля міської ради (все залежить від погодних умов), всі бажаючи зможуть переглянути та обговорити один з визнаних кінематографічних шедеврів Вірменії, а також неформально зустрітися з вірменським гостем Карлосом Мурад’яном. Кіноклуб «Дванадцять стільців» є спільною ініціативою Жмеринської міської ради та ГО «Унікальна країна». Він почав діяти завдяки дослідницькому проекту «Plan Z: пілотна трансформація культурної сфери звичайного українського міста», який реалізується спеціалістами у сфері регіональних культурних політик під егідою Goethe Institute Kyiv за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. Головне завдання проекту - створити основу для змін через використання нових методів та інструментів з перетворення культурного ландшафту міста та наповнення публічних просторів новими змістами.

Приїзд вірменського режисера став можливим завдяки програмі Shadowvisits, яка організована MitOst (Берлін) в рамках International Forumfor Participatory Urban Development.


Отож, запрошуємо жмеринчан цікаво провести середу та четвер, взявши участь у проекті "Plan Z" або "План Жмеринка".

За інформацією Жмеринської міської ради


Довідки за телефоном: 04332-5-01-00

Інформацію шукайте на офіційному сайті Жмеринської міської ради у розділі "ОГОЛОШЕННЯ" http://zhmerinka-adm.gov.ua/afisha/index


Автор блогу
Рекомендовані посилання
Пошук по тегам
Тегов пока нет.
Коментуйте подію у соціальних мережах
  • Facebook Social Icon
  • Odnoklassniki Social Icon
  • Vkontakte Social Icon
bottom of page