top of page

І пам'ять серця, і вічний смуток

Двадцять сім років тому, 15 лютого 1989 року, закінчилася одна з найдовших і трагічних воєн другої половини 20-го століття – війна в Афганістані. Щороку річниця вшанування учасників бойових дій на території інших держав і День виведення радянських військ з Афганістану співпадають з великим православним святом Стрітенням Господнім.

У цей день керівництво міста і району, учасники бойових дій, сім’ї загиблих воїнів-інтернаціоналістів та представники громадськості зібралися у Центрі позашкільної роботи аби віддати глибоку шану усім солдатам та офіцерам, робітникам та службовцям, яким судилося пройти вогняне горнило бойових дій у «гарячих» точках нашої планети. Міський голова Анатолій Кушнір подякував учасникам бойових дій за мужність і героїзм, за високу громадянську відповідальність та висловив глибоку шану і вдячність матерям і родичам загиблих. Від імені виконавчого комітету міської ради очільник міста Анатолій Кушнір і перший заступник міського голови Олександр Півнюк вручили матеріальну допомогу родинам загиблих та Почесні грамоти і грошові винагороди воїнам-афганцям: Миколі Бадьорному, Олександру Басєєву, Андрію Зваричу, Петру Кабалюку, Валентину Калінчуку, Сергію Маремусі, Анатолію Мартинчику, Володимиру Панову, Володимиру Пилипенку, Сергію Подвесоцькому, Валерію Сєрову, В’ячеславу Сітніцькому, Володимиру Штурмаревичу, Олександру Шураєву, Віктору Яворовенку, Ірині Ботнар, Павлу Войтовичу, Валентині Войтюк, Володимиру Горбуляку, Олегу Дрозду, Михайлу Кравченку, Антоніні Михальчук, Миколі Олійнику, Віктору Саволюку, Аркадію Шестакевичу, Євгену Юдіну, а також родичам загиблих бійців Зої Сергіївні Марущак та Марії Миколаївні Подвласовій. Пам’ятні медалі «25 років виведення військ з Афганістану» отримали в цей день понад 90 ветеранів-афганців.

З вітальною промовою перед учасниками зібрання виступили також заступник голови райдержадміністрації Олександр Монастирський, військовий комісар Тарас Андрійчук, заступник голови міськрайонної громадської організації «Спілка ветеранів війни в Афганістані» Іван Коновалов, який від імені організації вручив фінансову підтримку родинам загиблих. Подяками за сприяння розвитку афганського руху на Жмеринщині відзначені депутат міської ради, начальник організаційного відділу Ірина Попік, начальник та головний спеціаліст відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації Оксана Сокол та Олена Чемес. Ветерану-афганцю Андрію Зваричу було присвоєно козацьке звання генерал-полковника.

Під час урочистого зібрання виступаючі дякували воїнам-інтернаціоналістам, а також тим, хто нині боронить нашу державу від ворога, учасникам антитерористичної операції, та висловлювали надію на те, що війна, яка нині триває в Україні, закінчиться якнайскоріше. Пам’ять про тих, хто вже ніколи не повернеться з поля бою, вшанували хвилиною мовчання. Надзвичайно хвилюючою та патріотичною була концертна програма, підготовлена колективом Центру позашкільної роботи та вихованцями Жмеринської дитячої музичної школи. Після урочистостей учасники зібрання поклали квіти до підніжжя меморіалу Воїнам-афганцям. У свої молоді роки вони злетіли білими лебедями у небо, обірвалось життя, як недоспівана пісня. Все це до щему таке недавнє. Але воно вже сторінка історії, перед якою ми схиляємося, яку завжди нелегко перегортаємо, яка вічно житиме у нас болем пам’яті.

Більше фото – на сторінках газети в Інтернеті

Автор блогу
Рекомендовані посилання
Пошук по тегам
Тегов пока нет.
Коментуйте подію у соціальних мережах
  • Facebook Social Icon
  • Odnoklassniki Social Icon
  • Vkontakte Social Icon
bottom of page