top of page

10 ФАКТІВ ПРО БЮДЖЕТ ЖМЕРИНКИ НА 2018 РІК, про які варто знати кожному

Головний фінансовий документ нашого міста, який формується із податків та зборів городян, затверджено депутатським корпусом Жмеринської міської ради. Про важливі факти та цифри бюджету міста Жмеринка на 2018 рік, – у нашій розмові з начальником фінансового управління Галиною БЕЗВЕРХНЬОЮ.

417 МІЛЬЙОНІВ – БЮДЖЕТ 2018 РОКУ

– Галино Григорівно, який загальний обсяг бюджету прогнозується на 2018 рік для нашого міста і які його основні доходи?

– Доходи бюджету міста на 2018 рік в цілому визначені в сумі 417млн.379тис.грн., у тому числі доходи загального фонду в сумі 405млн.129тис.грн., з яких податки, збори – 175млн.536тис.грн. та міжбюджетні трансферти – 229млн.593тис.грн. (у тому числі соціальні виплати по пільгах, допомоги, субсидії на житлово-комунальні послуги). Основним джерелом надходжень загального фонду є податок на доходи фізичних осіб, який займає 77,4% від планового показника власних доходів загального фонду та складає 135млн.873тис.грн. Не менш важливим бюджетоутворюючим джерелом є місцеві податки, які заплановані в сумі 24млн. 391тис.грн. (13,9%).

ВІЛЬНІ ЗАЛИШКИ ПРАЦЮЮТЬ НА ДЕПОЗИТІ

– Вагомим внеском в бюджеті міста являються додаткові надходження за розміщення тимчасово вільних бюджетних коштів на депозитному рахунку, які в бюджеті міста на 2018 рік займають 2,6% та складають 4,5млн.грн. У такий спосіб у минулому році вдалося залучити 5,2млн.грн.

НА МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ЖИТЕЛІВ ЖМЕРИНКИ ПЕРЕДБАЧЕНО 27 МІЛЬЙОНІВ

  • У минулому році Жмеринською міською радою жмеринчанам на лікування через матеріальну допомогу було виділено більше 800 тис.грн. Скільки коштів на ці потреби передбачається у 2018-му?

  • У минулому році поряд із обсягом медичної субвенції, яка виділена із державного бюджету України на обслуговування жителів міста в сумі 28,9млн.грн. для утримання медичних закладів, які утримуються із районного бюджету, виділялись кошти міського бюджеті у вигляді одноразової матеріальної допомоги за зверненнями громадян. У поточному році обсяг медичної субвенції, яка передається із бюджету м.Жмеринка до районного бюджету на медичне обслуговування громадян міста передбачено в сумі 27,4млн.грн., враховуючи запровадження медичної реформи на рівні держави, фінансування первинної медичної допомоги закладено до 1 липня 2018 року. Поряд із цим, в бюджеті міста щорічно передбачаються видатки на надання матеріальної допомоги громадянам, і цей рік не став виключенням – передбачено обсяг видатків в розмірі 1,0млн.грн. Зазначена допомога надається за зверненням жителів міста відповідно затвердженого Положення міською радою з відповідним переліком документів.

ПРОБЛЕМ ІЗ ПІЛЬГОВИМИ МЕДИКАМЕНТАМИ ВИНИКАТИ НЕ ПОВИННО

  • Окрім того, відповідно до укладеного договору між міською та районною радами на забезпечення інсуліном пацієнтів міста, з цих коштів передбачено 1млн.235тис.грн., на придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів у медичних закладах – 1млн.44тис.грн. та на стовідсоткове забезпечення пільговими медикаментами жителів міста, відповідно до встановлених пільг законами України, медикаментів та перев’язувальних матеріалів не менше 320,0тис.грн. Разом з тим для Жмеринського району передбачено державну субвенцію у розмірі 1млн.17тис.грн. для пацієнтів, хворих на цукровий та нецукровий діабет, із них близько півмільйона передбачається на жителів міста. Додатково державною передбачено 1,9млн.грн. на реімбурсацію (часткове відшкодування державою коштів на медичні препарати). Саме тому проблем в оплаті пільгових медикаментів не повинно виникати.

НА ОСВІТНЮ ГАЛУЗЬ ПЕРЕДБАЧАЄТЬСЯ ПОНАД 124 МЛН.ГРН

  • Виплата заробітної плати педагогам, харчування школярів, оплата комунальних послуг, придбання господарських товарів, – скільки коштів передбачається на освітню галузь Жмеринки?

  • На видатки освітньої галузі в бюджеті міста передбачається 114,4млн.грн., з яких понад 45 мільйонів – державна субвенція на оплату праці педагогічних працівників. Крім того, передбачається надбавка в розмірі 20% посадового окладу педагогічним працівникам та виплата педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення та винагороди за сумлінну працю і надбавки за вислугу років, матеріальна допомога на оздоровлення техперсоналу в розмірі 50% від окладу та інші виплати (заміна, святкові, ін.). 2 мільйони передбачено на харчування учнів 1-4 класів та учнів із малозабезпечених родин, 151,2тис.грн. – харчування дітей у пришкільних таборах у літній період; 2,2млн. – на харчування дітей у садочках, 5,5 мільйонів виділяється на загальноосвітню школу-інтернат для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків; на Центр позашкільної роботи виділяється 2,7млн.грн., у гуртках та групах якого займається 791 дитина, на школу естетичного виховання (Дитяча музична школа) – 5,1млн.грн.

КАПІТАЛЬНІ РЕМОНТИ В ОСВІТІ ПРОДОВЖАТЬСЯ

  • У минулому році капітальними ремонтами за рахунок місцевого бюджету було охоплено майже всі освітні заклади. Яка ситуація у цьому році?

  • Наразі на капітальні ремонти для садочків передбачено 4,3млн.грн., для загальноосвітніх шкіл – 2,4млн.грн. Усіма ремонтами у місті, та зокрема в освітній галузі, займатиметься новостворений відділ при управлінні ЖКГ міської ради, тому у разі потреби на додаткові роботи будуть вноситися і зміни до бюджету.

НА СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ ВИЗНАЧЕНО ПОНАД 162 МЛН.ГРН

  • Виплата допомоги на дітей, особам з інвалідністю, малозабезпеченим, на надання субсидій та іншу підтримку, – скільки передбачено на соціальне забезпечення жмеринчан?

  • Соціальне забезпечення жителів міста передбачається за кошти державного і обласного бюджетів, а також частково – місцевого. Видатки у розмірі 162млн. передбачено за рахунок субвенцій (допомоги сім’ям з дітьми, пільги та субсидії) та за рахунок коштів з міського бюджету на: надання допомоги членам сімей загиблих учасників АТО на проїзд, надання допомоги вдовам Чорнобильців, на надання фінансової підтримки громадським організаціям інвалідів і ветеранів, на забезпечення послугами громадян, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком та багато інших видатків.

ТРАДИЦІЯ КУПУВАТИ ЖИТЛО ДІТЯМ-СИРОТАМ ПРОДОВЖИТЬСЯ

  • У 2017 році за кошти міського і державного бюджетів було придбано 2 квартири дітям-сиротам. Чи продовжиться ця традиція у нинішньому році?

  • На виконання Програми «Забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа на 2017-2019 року» на 2018 рік виділено 290тис.грн. Також передбачені видатки на ремонт житла дітей-сиріт.

ВІДПОЧИНКУ У ТАБОРАХ – БУТИ!

  • 600 дітей у 2017-му відпочивали у пришкільних таборах, ще 144 – у дитячих таборах Вінницької області. Чи плануються у бюджеті кошти на відпочинок дітей у 2018-му?

  • На оздоровлення юних жмеринчан у бюджеті передбачено 430,5тис.грн. та 152тис.грн. на відпочинок у пришкільних таборах, що дасть можливість продовжувати організацію дозвілля дітей під час канікул.

16 МІЛЬЙОНІВ – НА РЕМОНТИ ДОРІГ

  • Які видатки передбачаються на розвиток міста в цілому?

  • На ремонт, модернізацію установ та закладів соціально-культурної сфери міста, тобто видатки розвитку, в бюджеті міста передбачається 38,7млн.грн. Зокрема, на завершення ремонтних робіт у басейні передбачено 5,4млн.грн., 2,5млн.грн. визначено на капітальний ремонт братської могили по вул. Київській та 700тис.грн. – на відновлення площ, де встановлені пам’ятники загиблим воїнам-афганцям і ліквідаторам ЧАЕС. На капітальні ремонти доріг, тротуарів, прибудинкових територій передбачено 16,6млн.грн та 900тис.грн. – на поточні ремонти. Закладено кошти на придбання контейнерів, встановлення нових автобусних зупинок, дитячих майданчиків та впровадження енергозберігаючих заходів за рахунок коштів міського бюджету в сумі 1,8млн.грн. та коштів Європейського Союзу – 8,6млн.грн. в освітянських закладах.

  • Дякую за розмову. Хай вдасться усе успішно реалізувати!

Спілкувалася Яна Сладковська


Автор блогу
Рекомендовані посилання
Пошук по тегам
Тегов пока нет.
Коментуйте подію у соціальних мережах
  • Facebook Social Icon
  • Odnoklassniki Social Icon
  • Vkontakte Social Icon
bottom of page