top of page

Директор «Водоканалу» розповів історію відновлення підприємства

Директор «Водоканалу» розповів історію відновлення підприємства/ Рік роботи у новому форматі: що вдалося змінити у сфері господарювання?

Усі городяни добре пам’ятають ті проблемні питання, що виникали на підприємстві, доки воно мало статус дочірнього і підпорядковувалося області. Постійні борги за спожиту електроенергію, кількамісячна заборгованість працівникам заробітної платні, неможливість нормально здійснювати господарську діяльність без фінансування призвели до того, що кошти на ці потреби кілька разів виділялися з міського бюджету. Однак це не вичерпувало проблему, і постало питання створення нового підприємства, яке б підпорядковувалося нашому місту. Саме у такий спосіб 15 травня минулого року свою роботу розпочало новостворене комунальне підприємство «Жмеринкаводоканал». Очолив його інженер Володимир Воронов. На сьогодні послугами даного підприємства користується понад 21 тисяча жмеринчан. Кількість абонентів – 10037, з них одержувачів субсидій на водопостачання та водовідведення – 6614 (станом на травень).

Сьогодні, коли минув рік потому, директор підприємства Володимир Воронов звітує перед громадою за зроблену роботу, здобутки та роботу на перспективу. Під час спільного засідання політико-консультативної ради, де зібралися представники громадських організацій та політичних партій, а також активісти нашого міста, Володимир Воронов детально розповів: «За рік роботи за кошти міського бюджету здійснено капітальний ремонт каналізаційного колектора по вул. Київська, що складається з окремих трубопроводів загальною протяжністю 1600 метрів, забезпечено реконструкцію водогону у мікрорайоні «Сектор» (від насосної станції до житлового масиву), придбано і встановлено на свердловини 7 нових насосів, придбано спеціалізоване обладнання в лабораторію та електродвигун на головну насосну станцію-каналізацію. Закуплено 10 приладів обліку води на свердловини з необхідною комплектацією. За власні кошти підприємства на свердловини придбано 3 нових насоси, зварювальне обладнання, укомплектовано аварійні бригади необхідним інструментом та спецодягом, проведено капітальний ремонт запірної арматури на головних магістралях водопроводу по вул. Центральна, Горького, Доватора. Проведено заміну арматури на 10-ти артезіанських свердловинах, проведено поточний ремонт 30-ти оглядових каналізаційних колодязів по місту та капітальний ремонт – 12-ти. Замінено 23 каналізаційні люки по місту на нові, замінено 100 метрів каналізаційної труби, проведено ремонт лінії стічних труб каналізації, ремонт 2-х електродвигунів повітродувок очисних споруд каналізації, проведено ремонт 5-ти насосних агрегатів каналізаційно-насосних станцій, проведено ремонт водонапірної станції по вул. Декабристів та введено її в експлуатацію, здійснено гідроочистку приймального відділення каналізаційних станцій. У найближчий час тут буде замінено насосний агрегат. Проведено ряд технологічних робіт на свердловинах та резервуарах чистої води. У цьому році придбано 2 насосні агрегати для свердловин та 5 насосів на каналізаційних станцій», – повідомив Володимир Миколайович.


Слід відмітити, що актуальною проблемою у великих містах залишається проблема забруднення трубопроводів у системах водовідведення. Часто система водовідведення страждає не лише через застарілі інженерні мережі, а й зменшення ефективності роботи через сміття, листя, осад, бруд, відсів, і навіть цеглу. Керівник водоканалу зауважив, що заключив угоду з ТОВ «Технології гідроочистки» на здійснення очисних робіт каналізаційних систем по місту. Такі роботи не виконувалися у Жмеринці більше 10-років. Спецтехніка з Києва та бригада КП «Жмеринкаводоканал» протягом травня здійснили гідроочистку проблемних ділянок каналізаційних мереж, а також із систем водовідведення вдалося дістати ще близько 20м.куб. різного сміття. Володимир Воронов акцентував, що часто жмеринчани забувають як правильно користуватися системою каналізації. У трубах часто доводиться діставати закупорені вологі серветки, предмети особистої гігієни, а подекуди навіть шкаралупиння від картоплі, качани яблук, тощо. Усе це призводить до аварійних ситуацій, з якими доводиться боротися різними методами. У такий спосіб проведено гідродинамічне очищення каналізаційних колекторів про вул. Соборна, Космонавтів, пров. Молодогвардійському, пров. Стрілецькому, вул. Павлова, вул. В.Брезденюка, ділянка каналізаційного колектору від Школи-ліцей до ТЦ «Рубін» та до перехрестя вул. Б.Хмельницького і Б.Олійника. Очищено 3 приймальних відділення насосних станцій по вул. Комарова та Шекінській. Загальна протяжність очищених колекторів – близько 700 метрів.


За даний період також введено в експлуатацію водопровідну насосну станцію по вул. Декабристів, здійснено ремонт насосу на головній насосній станції, придбано електростанцію 6КВт для виконання аварійно-відновлюваних робіт на мережах. Планується гідроочищення ділянки каналізаційної мережі по туп. Одеський, ремонт оглядових колодязів на ділянці від багатоквартирних будинків по вул. Свободи до КНС вул. Сільськогосподарська. У цьому році за кошти міського бюджету заплановано провести заміну мереж водопостачання по вул. Училищна, туп. Київський, пров. Мокрий, капітальний ремонт каналізаційно-напірного колектора на вул. Гастелло і вул. Вілінського. Додатково винесено питання щодо ремонту мереж водопостачання по вул. Героїв АТО (Гайдара) та напірно-каналізаційного колектора по вул. М.Сагайдачного та Плеханова. До кінця року запланована гідроочистка приймальних камер ще кількох каналізаційно-насосних станцій по місту. Окрім того, на сьогодні вивчається питання щодо впровадження альтернативних джерел енергопостачання як водяних насосних станцій, так і артезіанських свердловин з повною автоматизацією технологічних процесів. Вивчається досвід інших підприємств, ведеться перемовини зі спеціалізованими фірмами з перспективою на інший рік. Звісно, роботи за рік вдалося зробити чимало, і великою заслугою у цьому є злагоджена робота трудового колективу, яких нараховує 110 осіб, фінансова підтримка з міського бюджету та власна фінансово-господарська діяльність, спрямована на економію та розвиток підприємства. І хоча водоканалу довелося підняти вартість своїх послуг, у нашому місті водопостачання здійснюється не із відкритих водойм, а із артезіанських свердловин, тому якість води є набагато вищою, аніж у Вінниці, Бердичеві та інших українських містах.

Нам усім залишається вчитися економно витрачати природні ресурси та з розсудливістю користуватися каналізаційними мережами, щоб аварійних ситуацій у нашому місті виникало якнайменше.


***

Комунальне підприємство «Жмеринкаводоканал» знаходиться за адресою вул. Мельнична, 3

Тел. 5-27-27 та 5-28-28. Оплатити послуги без касового збору можна безпосередньо на водоканалі або у касі ЖЕКу (Соборна, 10). Вартість 1м.куб. – 18,71грн.

(водопостачання) та 15,80грн. (водовідведення)


Автор блогу
Рекомендовані посилання
Пошук по тегам
Тегов пока нет.
Коментуйте подію у соціальних мережах
  • Facebook Social Icon
  • Odnoklassniki Social Icon
  • Vkontakte Social Icon
bottom of page