top of page

Розпорядчий центр руху поїздів – «серце» Жмеринської дирекції залізничних перевезень

«Серце» Жмеринської дирекції залізничних перевезень – розпорядчий центр руху поїздів, у якому сконцентровано управління усіма перевезеннями. Про те, як забезпечується добове оперативне планування експлуатаційної роботи дирекції, нам розповів заступник начальника дирекції, начальник відділу перевезень, який по колу обов’язків керує даним центром Сергій Гречук. Сергій Петрович пройшов чимало сходинок утвердження як залізничник. Розпочав свою трудову діяльність у 1998 році з прийомоздавача вантажу та багажу на станції Гнівань. Працював товарним касиром, черговим по станції, поїзним диспетчером, заступником старшого поїзного диспетчера, заступником начальника відділу перевезень по автоматизованим системам управління та заступником начальника по оперативній роботі. Сьогодні залізничник очолює диспетчерський апарат, потужний центр обробки потягів, який складається із 42 спеціалістів та 358 чергових по станції.

Стабільна робота колективу – запорука успіху «Робота залізниці безпосередньо залежить від того, як працює розпорядчий центр руху поїздів. Сюди цілодобово надходить інформація про роботу магістралі, звідси здійснюється керівництво усіма підрозділами. Від правильних команд і рішень зміни диспетчерів залежить виконання усіх показників дирекції», – наголошує Сергій Гречук. Важливо правильно вибрати пріоритети завдань, виділивши з них першочергові. Жоден вагон, жоден локомотив не повинен простоювати, поїзди повинні слідувати у відведений для них час. Надзвичайно кропіткою є робота заступників старшого поїзного диспетчера. На плечі тендітних жінок Юлії Чірви та Анжели Педос лягає чимала відповідальність. – У наші обов’язки входять: інструктаж зміни перед роботою, забезпечення клієнтів рухомим складом, забезпечення дирекції по навантаженню, вивантаженню, розвіз, передача місцевого вантажу, контроль поїзної ситуації, організація здачі по стикам і контроль роботи поїзних диспетчерів та чергових по станції, – розповідає заступник старшого поїзного диспетчера Юлія Чірва.

Особливо «спекотно» тут, коли узагальнюється інформація за добу – це показники роботи 52-х станцій з 17-ї години до 17-ї наступної доби. Не менш важливою розпорядчого центру руху поїздів є робота диспетчерів. Альона Миронюк, поїзний диспетчер на найбільш напруженому транспортному коридорі – 29 станцій. Залізничниця забезпечує умови для безпеки руху пасажирських і вантажних потягів у чотирьох напрямках: Камянець-Подільський-Гречани, Гречани-Шепетівка, Вінниця-Зятківці, Калинівка II, Старокостянтинів II. Вміння чітко планувати роботу, передбачати труднощі і вчасно їх долати, відстежувати вільні гілки, контролювати станції – і так 24 години на добу, адже залізниця не припиняє роботу ні на хвилину. Завдяки вдалому управлінню керівництва Жмеринської дирекції залізничних перевезень начальника Анатолія Любініна та заступника Василя Богінського у центрі створено належні умови для чергових змін. Встановлено сучасне обладнання та апаратуру, тому залізничникам працюється із задоволенням та подвійною енергією, а ще дає можливість молодим спеціалістам удосконалювати свої знання та розвивати галузь, в їхньому числі молоді фахівці Марина Термінюк і Тетяна Якутова. Зупинився начальник відділу перевезень Сергій Гречук і на не дуже приємних моментах, які мають місце у його роботі, а саме – випадках несанкціонованого втручання у роботу залізниці. «Люди, користуючись ситуацією, що склалася в державі, – проведенням антитерористичної операції на сході, часто повідомляють про встановлення вибухових пристроїв у потягах, що не підтверджуються. Останній із таких інцидентів трапився 3-го липня. Зловмисники повідомили, що станеться вибух в електропоїзді Жмеринка-Київ. Зупинку довелося зробити по ст. Кордешівка, провести евакуацію пасажирів. Ситуація спричинила незручності не лише нам, а й людям», – ділиться Сергій Петрович. Все ж, не дивлячись на труднощі та перепони, Жмеринська дирекція залізничних перевезень має гарні показники. Так за I півріччя поточного року дирекцією було навантажено 4млн. 707тис. 157 тон вантажу, що у середньому склало 404 вагона на добу, вивантажено 29тис. 503 вагона. Основна маса вантажу припадає на будівельні матеріали, зернові і цемент. При цьому територіально Жмеринська дирекція розташована у межах двох областей: Вінницької та Хмельницької, налічує 64 станції, розгорнута довжина головних колій становить 1449,0 км. Людмила ОСАДЧА Фото Костянтина ЯСТРЕБОВА

Автор блогу
Рекомендовані посилання
Пошук по тегам
Тегов пока нет.
Коментуйте подію у соціальних мережах
  • Facebook Social Icon
  • Odnoklassniki Social Icon
  • Vkontakte Social Icon
bottom of page